30 April 2010

b.a.l.i.k

bismilahirahmanirahim,ni official nieh.
after magrib,saya akan(cewah,poyo..)
btw after magrib i will get back,dah abis dah xam.
mungkin naik bus tengah malam ni,n smpai langkawi 2moro morning.
walaupun cuti kojap jer,
1 week,
isnin,10/5/2010 masuk balik!!
but i guess i have to get back.
so many things kena selesaikan.
n the most important things.
jumper USTAZ,coz recently,i get pozest9xreti eja) by ghost.
my body so hurt,and my skin berdarah2.
gosh,selamatkan la aku YA ALLAH.
dari ganguan syaitan.
amin!!

25 April 2010

bila BABI silap masuk kandang!







ehem-ehem.
saya dengan ini dengan penuh emosinya ingin mengumumkan.
bahawasanya ANOYOMOUS kat dalam form spring tu..
xpayah la gertak2,
ko x da telur ker?
apa masalah kau?
meh jumper aku,
kiter tngok langit tinggi ke rendah!
aku nak tngok sikit kau,
carut,kutuk2,tuduh2 aku apa pasal.
dah la aku esok final ni.
mustaqim sabar mustaqim!
fuuh,so BABI,
gi mampos kat kau,ada aku kesah!!
weeeeeeeeeeeeeeee~~~

nani???

ni post manyak emosi sikit kowt.

just wondering apa pasai orang suker taip.
NaMa SaYa...
what?
ni nak baca mcm mana entah,x amik bahasa melayu ker hapa?
ni bangla ker vietnam mari nieh.
bodoh ker cacat.
satu lagi mcm ni,
$@y@ $El@m@t
ayoo,ni satu lagi x pergi skola.
(psst,aku x reti la nak pakai simbol2 ni yang aku tau @,$ jer.
yang lain x tau)
pening kepala biler bukak FACEBOOK,MYSPACE,TWITTER,FORM SPRING.
korung ni cacat ker apa?
ni simbol dollar=$
bukan S!
ni mesti cikgu ajar korung dok ponteng.
ni semua loser jer dok buat.
grrr.
apa yang aku mepek lagik nieh.
dh la.
salam!!

24 April 2010

MALAS!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Ya ALLAH!
kenapa la 
MUHAMMAD SAADATUL MUSTAQIM BIN SAAD.
ni malas huh?
isnin ni 1st paper,satu benda x belek lagik.
Ya-Allah kuatkan la memori insan muh yang lemah ni.

psst:apalagi,time tooo.
mentelaah buku.

pinal oh pinal kenapa kenapa engkau pinal.
mcm mana aku x pinal.
buddak malas blaja,
budak malas blaja.
weee

doa-doalah yer kat teman semoger teman suksess yer.
V(0_0)V

21 April 2010

malaysian version of kamen rider?

Pelakon wanita yang terkenal, Daphne Iking kini digandingkan dengan pelakon lelaki kacak yang masih baru dalam dunia seni, Lash Mokhtar. Jejaka tampan ini bakal memengang watak sebagai 'mask rider' (bukan nama sebenar). Mereka masih lagi dalam shooting drama ni, jadi tidak ada perkembangan lanjut mengenainya, kiranya nanti nak buat kejutan kepada peminat di kaca tv, katanya menggunakan efek teknik CGI paling canggih setakat ni di Malaysia. Kalau macam tue, baguslah, satu peningkatan yang membawa satu lagi pembaharuan dalam industri drama aksi di Malaysia.





dodol say=OMG,malaysia are 1 more step to the top,walaupun costume tu xla se gah.kamen rider di jepun,but i think it worth to watch,why?because it Daphne Iking kowt,she known as one of A-List actress/celebirites in malaysia,+ mamat hero drama GODA is here,weh,aku sepatutnyer jadi hero tu ko tau x,aku teruja kowt!!!
pada those yang menyempitkan minda,besh ker?
ok,pergi youtube,search kamen rider kabuto episode 1 part 1.
(sebab kamen rider ni paling famous+handsome,mesti korung teruja nak tngok part 2,+heroes dia one of the cool guy in hana zakarina kimitacie e drama)
korung mesti akan kater kamen rider is cool..
and hopefully drama ni xda la element2 lawak2 bodoh.
it ok to fantasize,but kalau buat superheroes mcm cacat.
xhadap aku nak tngok~!
mesti ada action KICK-ASS x?
ada conflict x?
ada percintaan x?
ada konspirasi x?
ada x monster-moster?
mari kiter teka,monster dia..
mutasi@bahan experiment ker?
alien ker?
viruses ker?
rrrrrrrrr/////
excited!!!!
(psst,excited jugak tngok form baru Masked Rider W,cool~!!)


cool~
ni la costume-costume kamen rider.
iknow malaysia punyer masih lemah.
but it ok,kalau plot dia gempak.
good luck!

18 April 2010

bila kita x sedar!


ok la senang citer.

dol g tngok bola,and si polan ni namanya UE,dia ni kire kipas susah mati bola piala2 malaysia ker engrish ker,nak jadi cerita cousin dol turun KL,n payung tiket bola,then KEDAH  is Lose,then dia pun meng-hanjeng la kater Kedah kalah sebab dol(coz dia jelous dia x leh g tngok LIVE)
dol pun meng-hanjeng la balik,tapi x sangka la pulak!!
jap2,ni coment2 kami(it in loghat kedah,x faham buat2 faham!!)

yang ni pulak dlm rancak2,dia kater my dad ni kaya and i am miskin,dol pun naik hantu la.
so dol post ni!!

yang ni yang buat ktowang gado mungkin?
dia ayat mcm sentap.then dol sajer jer nak memanas.
*abaikan yatie itu k!

dan ini pulak semalam,sajer jer dol melawak2 kasar ngan dia,then!!
ayat dia mcm emosi giler,kirenya yang masa kitowang melawak sal bola tu last week,and ni semalam punyer koment,dol pikir positif la.

nak,nak Jamil sembur,kire dlm member2 cousin dol,jamil la paling tua,so kire dol kire hormat la,tu yang dol x berani nak pelik-pelik,dol mula hairan,asal dia sembur jer,tertiber perli2.
dia started perli lepas dol post pasal kafe kat kolej ditutup,and dia ada la perli2,masa tu,dol pikir positif la,kire mcm ayat2 dia "cakap x serupa bikin"kirenya statment dol sama jer"menghina@meperlekeh"entah la,tapi dol xrasa pepa,leh gelak2 lagik.
tapi siang tadi..

lepas dol post nieh!!

terus dia lagi main sembur!!!!

time ni baru dol terdetik biler dia tulis"jaga-jaga komen orang,sebab sendiri pun macam banyak silap,END"
dol pikir,ooooh..kes pasal bola aritu la,dol sembur UE,and ue g citer and ngadu kat JAMIL,and jamil nak backup dia,macam-macam.

dol say=Ya Allah,aku mati-mati melawak,xsangka korung nak sentap-sentap,maaf sngat,aku tau ego korung tercalar,sebab aku ni budak2 nak menasihati korung yang lebih berusia,so aku minta maaf,walaupun kiter ni berjiran,xper la,kalau kau nak benci aku,benci lah,aku sejujurnya hanya melawak,kerana lawak kasar korung,aku melwak sebigini,xpa la,aku yang salah,terima kasih!

kenapa ngan FACEBOOK?

why?i can't understand.
it so diffuclt to open my facebook.
what really happen?
does everyone else have the same problem as me??
like this??
yang ni lak Dol bukak FB adik dol,jadi jugak!!
?????
sengal giler.
what happen to you FACEBOOK?

16 April 2010

teeeeeeet si twitter!!

Im back(smbil layan Lee Hyori Songs H-Logic Album!!)
ha3,i want to announce yang i have a new social network account.
xla baru,just buat baru.
yang lama dah delete.
yeah,a new TWITTER account bebeh.
and i just realize yang twitter ni senang jer mcm Form Spring.
wee.
apa lagik,jangan malu jangan segan,pollow me,tweet la me eh!!

15 April 2010

Anoyomous yang Anoyying di FORMSPRING

hello everyone dodol back,with new spirit,no more drama,no more hurts,weee.
maaf la sangat-sangat,because dol telah meng copy and paste Q/A form spring my friend list.
bukan nak menyibuk,atau kacau tepi kain orang,tapi the issue instead.
kalau korung ada account form spring akan faham,orang yang dlm listed and  anoyomous...
leh tanyer and tulis pepejer..
kat korung!!
but unfortunetly my fellow form spring friend telah diserang hendap oleh orang2 yang mungkin mengenali mereka.
dan x puas hati dan menghentam mereka di form spring.
alhamdulilah,setakat ni,xda la soalan mcm begini diterima dodol,but i feel so sad to them(friend list aku 13 orang jer)
so,i pray and wish to all the peeps yang di gangu oleh orang2 sewel2 ni,jgn take it too serious k.
Karma,saper mulut hanjeng,insa-Allah tuhan byar cash jer.

ok2,let us tngok coment2 pedas annoyomous ni kepada MR tom-tom(im not close with him,but when kena hanjeng begini,kiter yang baca pun panas!!)



and now kiter take a look Miss Nurika Q/A.yang boleh tahan kuang hajo!!


yang ni adik nadiha,walaupun it 3 week ago,but  it samer jer temanyer,anoy yang Hauk!!

*soalan2 adalah dlm BOLD,and nswer oleh mereka di bawah,mari kiter doakan semoger mereka tabah,amin.and insa-allah minta-minta dodol pun x stuck dlm situation ni.

drama,trauma,mama??

ha3,it 2 in the morning and i cant sleep at all.
kepala hotak ni mcm2 pikir(almaklumlah dodol ni high imagination peeps)
so i think apa yang paling relevent post apa yang terbuku di dalam hati ni.
esok pagi kol 10 ada test,Philosopy tu..
x leh blah,nasib baik la ada open book test,kalau x,hancur,but hopefully boleh bangun tuk,
men"subuh"kan diri,dah bnyak zaman,asik miss jer,mcm mana tuhan nak tabur rezeki.

ok2,i know this post kindda emotional,as what my follower know(cewah ada ker yang suker follow aku nieh?)
dol is not type of blogger yang suker cerita bout my life,my sickness toward orang,my bad and good thing,buka pekung diri sendiri,buka pekung orang,kutuk2 la bagai.
im not,im not interested,walaupun as a man,i live in a world full of hates and tiap2 ari rasa nak meleleh air mata ni.
but i have to be strong.

drama?
ha3,senang citer last posting bout my cousin kan?
so after jer lepas rindu ngan dia,started la drama2,
tapi sebelum menceritakan drama!!!
i nak apologize sngat2,coz i ada follow blog high school girls ni.
ya allah,apa yang di-post semua EMO,orang slah,dia salah,kawan2 salah,sedih,xda yang positif,
dol dah naik nyampah nak bcer,tapi kalau x baca entah rasa mcm baik x yah ada blog,tapi SHE menyedarkan dodol,life is not perfect,and mungkin dia xda medium lain tuk meluahkan perasaan melainkan blog,tu yang sounded post2 dia yang anoyying.but lama2 dia yang mengajar dol tuk post bout emotion stuff in my blog!

yes,isu diri,diri ini telah menghantui dodol,i live in a life yang sangat i hate,sejujurnya dodol ini bukan riak tapi suker apabila terjadi sesuatu @peristiwa dol suker berkongsi,and make it as a topic in a conversation.
eventually,pekara ni yang hurt me the most,because i benci in bahasa kasar FUCK  orang yang suker cakap benda sama dalam isu yang kiter dok cakap,i mean contoh,dol citer la dol x da duit,smbil rancak nak luah perasaan tup-tup selamber dia celah ala aku pun x da duit(kire isi penting dia lagi masyuk la,kata dia mampu survice,kater dia x kepoh)that so hateful,sedih rasa,so mulai hari ni,dodol akan mungkin gunakan medium ni(blog) untuk cerita what happen inside me daily,yer a nak cerita kat orang orang xnak dengar,tahu memalukan dan menyakitkan hati kiter,so i decided bia la aku menjadi pendengar,dari aku sakitkan ati orang pula,dodol sekarang kalau orang cakap besar ker,cerita apa,dodol hanya mengIYAkan jer,ni la jawapan dol~ooh,yer ker?ok2?eh?cool?wow.(itulah skript dol akan pakai,kenapa?dol akan cuba mendengar dan memanhami mereka walaupun x de saper nak dengar hatiku,it hurt,but when we do a great thing to other insaALLAH good thing kan kembali.kan??)

trauma?
erm,isu ni mungkin akan menhentak 1,2 orang yang close ngan dodol,entah si-polan ni akan membaca ker tak,tapi dol rasa elok la dol cakap dari dol simpan sorang-sorang dan akan menjadi dosa kerana hasad dan dendam.isu mudah nya kwan untuk???kepandaian?wang?nama?keselamatan?dol akui dol bukan la anak orang yang susah mahupun kaya,alhmdulilah 2,3 menjak ni keluarga dol senang bab2 duit,dulu rm50 tuk 2 minggu,skunk busuk2 rm100 seminggu,@lebih.tapi dol sedih selepas g tngo match Kedah and N9 baru2 ni,dol out of money,and im stuggle alone,bukan nak mengunkit,tapi tercuit jugak hati,dah kena ceramah ngan kawan2 kater,when 'DIA' xda duit cari kau,kau xda duit pun,kau blanjer dia,but biler dia dah ada duit kopak2 mcm2 tuuu jer dia buat kat ko,i know,people can say anything bout DIA,i cant say yes or no,because diowang pandang dia dari zahir,i close with DIA,tapi tu la,dol ni terlampau baik,orang susah orang ada masalah dol senang jer nak tolong,walaupun mulut ni bising,tapi tolong jugak(alhamdulilah sifat ni turun dari ibu dodol).tapi walaupun orang x tolong balik,dol pikir tu semua rezeki Allah SWT nak kasi,dol akui dol ni dimata college mate adalah seseorang yang busuk,lack of sensiviti in ISLAM,sembahyang tungang langang,mulut cakap lepas,tapi dlm hati,im cried everyday,mencari seorang sahabat di dalam tempat belajar ini,namun dah nak habis dip ni,dol hanya jumper kawan bukan sahabat,xpa la,daripada dia x buat sesautu dari isu drama kat atas sudah,i will always forgive you,walaupun pernah hatiku memarahi kau,tapi alhmdulilah,apa saja yang ku berikan pada kau aku iklas,dan sedih apabila kata2 sinis kelua katanya aku ni xsuker contribute dlm bidang grup asgment,walaupun dia melawak,tapi aku terasa,aku tahu bidang IT,bukan makanan aku,pointer tungang langang,asgment mcm nak xnak buat,but i try my best to satisfy everyone,tapi x per la,i know i am bimboo,so x leh nak kata paa,dah la bengap,malas nak tolong,tolong x tolong dol blakang kira,tapi niat dan usaha tu penting,kalau 60% asment ko buat aku 40% jer,tapi berkira,erm,xpa la,insa-allah sem depan aku akan usaha tuk men 90%eratus usaha aku,dan kau hanya 10%,aku xnak susahkan kau,aku xnak kau tuduh mcm2 aku sebab aku iklas kawan ngan ko.

mama=ya allah,i wish my mom read my blog,ha3,i miss her so damn much,last jumper bulan lepas coz antar my sister praktikal g johor,konvoi 1 family antar,now dia kat hosital kajang if im not mistaken,waiting for my granny yang terlantar,marilah kiter doakan tuk kesihatan my granny,yang hampir umur 100tahun tu,yes she currently 100 years old.tapi apa yang dol nak cerita tabahnyer dan kuatnya instinct dia terhadap dol,dia mesti tau,dol tngah down,xda duit,she will call me,walaupun i try very hard to be ego,but she can sense my sadness and lost,she so awesome,now selepas drama hutang KUIS yang berkati2,my dad dah x mau amik port pasal dol,now my mom la bagi dorongan,n kasi duit tuk dol abiskan diploma insa-allah ujung tahun ni.isu duit,sedih sangat tadi my mom bergegas cari bank nak masukan duit at the same time kalut nak jaga my granny,yang bnyak demanding,sedih,she do anything tok xnak hampakan anaknya,i know,i started x da duit dari ahad hingga hari ni.entah la,tadi dari nadanya ada sedikit marah mungkin kerana kekalutan sikapku,tapi i know like i said she alway mumbling and beleter but she will help,itu sikapnya yang dodol ada,dodol x sampai hati kat orang,tapi selalu orang sampai hati nak memperalatkan dol,adoi,akim sayang mama,akim rindu mama,i know post ni terlampau sincere,out of my league yang selalu x kisah bout my live,and being emotional,but i have too,dol dah x tau nak trusted saper,senang cakap,kiter kena sayang diri sendiri rather other people kan?

*terjentik ati ni,nak ada kekasih,last dol ada couple umur 17 now im 20,memang rasa kosong,but being single memang memberi bnyak kesedaran too me,insa-allah kalau ada jodoh dah ada GF,i will wawarkan,insa-allah,and dol nak minta maaf sngat pada saper2 yang terasa,dol xda niat nak skitkan hati,tapi dol hanya ada medium blog tuk luahkan perasaan yang lama terbuku,assalamualikum.

09 April 2010

i miss u!!

baru jer beberapa minit tadi.
dapat SMS dari dia.
mudah jer.
oit...
tapi memberi 1 mcm makna bagi aku.
sial aku miss kau.
berzaman dah aku x dapat dengar suara kau,sms kau,coment kau di facebook.
i miss u PIKA SABRI.

teeeeeeeeeeeeeeeeeet.
mohon perhatian beliau adalah sepupu aku yang aku sayangi.
dan beliau telah menjalani khursus wirawati negara A.K.A Khidmat Negara.
so pikir negatif,aku hyper kick laju,laju.
aku single kowt,nak cari awek ni!!!
adooi,pepapun.
aku memang rindu kau tau dak,nasib baik kau sms kata ahad ni baru boleh bagi balik handfone.
sok pagi2,kedai t.up x bukak lagi pun,aku dah Q,boleh sms n call kau.
weeee...

*kalaula dia boleh bacer,he3,aku kena sabar,nanti abis PLKN aku nak post picture dia kat KEM,nak tunjuk muker orang hitam kena rekruit,walaweh,tunggu la nak kena bahan ngan aku Pika Orang Kurang PUTIH!!
yippie
yang ni dol ngan pika,raya haji tahun lepas,pose couple bohongan,ha3!!
yang ni latest picture dia sebelum g rekruit ujung bulan 3 ari tu.

~weee..
agak-agak muker dia ni makin hitam x?
mesti rambut botak kan?
badan naik musle bagai.
ha3!!!
tpi sincerely.
IMISSYOU my Cousin.


08 April 2010

who is Muhammad Saadatul Mustaqim?

giler kentang bersemangat nak update blog pepagi walaupun ko kelas kol 8 kan dodol.
ok2,namo bising2,it goin to a long ways,so let get started.
as everyone know people mostly call me by the name of DODOL.
kalau dak2 kolej pangil UJAN katanya rmbut sem 1 mcm Noh Hujan.
dan segilintir dak2 kolej and mostly X SMK Seri Nibong call me SA8.
and x lupa jugah hoomie peeps call me ETON.
dlm keluarga pangil aku MUSTAQIM dan pecahan,pecahanyer!
(xpaham?akim,kim,takim,paham??)

so apa yang terdetik ati ni,bukan nak cerita disebalik nama yang macam citrawarna temanyer.
but the man instead.
yes,mostly follower Blog ni internet friend and collegemate,and few Ex-schoolmate friends,but do all of you know me better?

Now i want to confess the clean and dirt about myself.
ok..(dlm nervous).fuuh,ok.

1-latah~yes,saya adalah seorang lelaki yang melatah,walaupun it quit rare tuk lelaki nak ada sindrom ni,eventually i am one of them,tapi x da la teruk kalau terkejut sikit2 pun latah smpai menari makyong bagai,juz kalau betul2 terkejut,mcm orang baling mercun,and malatop,memang sah kena caci hamun dlm latah kuh..

2-left handed~yes,saya seorang kidal.tapi im going to definate myself berbeza,wai?becoz im not a good artist,aku x pandai lukis,but in term of imagination,i agree,yes,aku seorang yang mempunyai daya imginasi terlampau tinggi,berangan smpai boleh buat telenovela,ooo..

3-manja~weeee,tiada penipuan,walaupun dlm hawaq(gila-gila in north accent)tapi dol akui ada ke spoil brat'an disitu,walaupun sibling dol 6 orang,but the term of manja boleh dihuraikan as,i never get rotan with my dad,tapi other sibling termasukla my sis,pernah kena rotan,i close with my mom,i always cakap benar with my mom,sngat x reti tipu,rasa bersalah giler,entah la,memang kalau lepak2 ker,sembang ker,serlah la personaliti manjer tu,and people alway say,im not like my ages,adooi.

4-average~average adala dol,dari segi pelajaran pun average,kehidupan,wang,everything.pelajaran biasa2 jer,x pandai sngat x bodoh sngat,dlm segi duit x kaya tapi x miskin(walaupun dol akui ayah dol ni berduit,tapi my dad x pernah spoil anak-anak ngan duit,i used bwak duit skola RM1 and at that day bwak moto,makan lagik,beli makanan kat adik-adik,bayangkan??),and term of life,sedang-sedang jer,x la stay dlm comunity orang-orang yang mundur mahupun terlampau urban.

5-vokal~ni memang masalah no 1,suara gua,kalau jerit kat BOT,tingkat 10,ground floor boleh dengar siot,sumpah,i have a loud voice,kadang2 dol malu nak sincere gelak,sebab sngat KUAT!and i love to talk a lot,smpai orang naik bohsan,masalah jugak tu,ha3!!

6-kawan~ha3,aku ni sepesel kes skit,im not intersted to have lot of friend,yes,kawan-kawan rapat bper kerat jer,and aku sngat ANTI-kawan jumpa tepi jalan x smpai seminit,then boleh dok lepak tngok bola ramai-rami,smpai bertahun-tahun,that ridicilious,and i love to make friends with girls,walaupun i broke lots of girls heart,but i cant keep the word love 4 myself and to others,memang i ngan perempuan kawan jer,i feel save and comfortable daripada kawan ngan laki,laki ni poyo,keras kepala,suke cakap besar,xnak kalah,emo x tentu masa,pening!!!

7-phizikal~dol only 154CM,yes aku ketot coz sperma ayah aku n ovum mak aku dah mcm tu,so x yah la kutuk,tacing siall,and dol ada mix blood mamak+thailand+cinesse.saper dak KUIS,siler angkat tangan,ha3,boleh la tngok dol LIVE,i have beard walaupun baru 20,and i sincerely say i look mcm orang asli ataupun orang-orang nusantara yang kurang handsome(mat indon,brunei,singapore,philipene,thailand,vietnam la,tu maksud nusantara)
and masa skola menegah kawan-kawan pangil nyet-nyet,sepilok la(maser tu,touching giler,sebab time tu dol rasa dol la paling buruk,low self esteem giler),but now,ha3,ko menghanjeng aku,dunt worry,aku mengBABI ko balik,sebab mulut dol dah x sopan,skema wei,jgan smpai korung lak makan hati,weee.

dah la kowt,ada lagi mungkin nak di taip,but agak blur sikit+nganto mula terasa.
well,apa lagi,gua mau chow,assalamualaikum

07 April 2010

WHY??

nak minta tolong.
why?
aku punyer blog yang ada link2.
jadi lagu nieh???
and jadi lagu nieh??
wia????

setahunya,it white,and yang untuk coment tu it should be small.
tolong eden,seriously i know nothing bout blogging.
and koding-koding nieh!!

05 April 2010

how many k-pop group debuted in 2009?

Typical girl group members today are usually born from the late 80’s to the early 90’s. As of now, we see SNSD / Girls’ Generation, Kara, 4minute, 2NE1, f(x) and so many more leading the Kpop scene. Girl Groups are in vogue for the past year and just last year (2009), ten girl groups have debuted and made an impact on the music scene. Why don’t we check out the idols that have been making a big impact after debuting in 2009.

For 2009: On January 7th, Brand New Day debuted. Shortly thereafter, on January 17th,After School debuted. Just four months later on May 17th, 2NE1 made their highly anticipated debut. Although a month earlier they made their presence known with Big Bang for LG’s Lollipop campaign. In June, 4minute, a group many compared to 2NE1 at the time, debuted on June 18th. On July 29th, T-ara came along. On September 5th, f(x) revealed their faces. Then came HAM on September 17th. JQT debuted on October 15th and just a day after, Secret debuted on October 16th. Finally, Rainbow debuted on November 14th.
Yes, it does sound crazy but you guys were so caught up in the debut of each group that you forgot to look at the bigger picture. If you add all of the members, there are 49 girls in total for all the girls that debuted!
The girls have been taking over the stages and TV shows. Even though we’ve heard about all of them, some of them are definitely ahead of the others in terms of popularity. T-ara, 4minute, After School, f(x) and 2NE1 are the ones that are most known. Sadly, the other ones didn’t succeed in garnering much of a fan base and popularity. Musically, T-ara, 4minute, After School and 2NE1 have snatched #1’s.
Though f(x) and 2NE1 showed a lot in 2009, both have been pretty quiet these days. Even though f(x) visited Thailand recently and they performed at MIDEM 2010 in France. I’m hoping it’s for a groundbreaking comeback they have in store for us in the near future.
T-ara has been hitting the jackpot lately. They won #1’s with Bo Peep Bo Peep and I Go Crazy Because of You. Not only that, their online shopping mall is a success and each member has been getting their faces known to people.
4minute is one of the leaders for overseas popularity. The five girls toured around Asia and visited Taiwan, the Philippines, Thailand, Hong Kong and Japan. The girls also have done great with solo activities. HyunA made quite an impression with her solo single Change. She’s also starring in Invincible Youth. Jiyoon is also preparing her solo activities.
Secret has been getting more popular due to member Sunhwa, she has been giving it her all on Invincible Youth and now their comeback is more anticipated than ever.
Rainbow is hopefully going to come back soon and After School is doing quite well at the moment with their new song Bang! It’s weird to think that groups that debuted last year have caught up with groups such as SNSD, KARA and more in terms of popularity. At this rate, more and more girl groups are going to take over Korea and even Asia.
With all these girl groups, do you think this is enough?
dodol say=ni preview picture tuk mereka2 yang sukses 2009 tahniah girls!!
 2NE1
 4Minute
 T-ARA
 After School
F(x)